Persoonlijk advies?
Elke dag, ook in de avond
Velen vergissen zich in de grootte van het eiland. De oppervlakte van Sardinië is net zo groot al België en Sicilië, om maar eens wat te noemen. De vraag ‘waar is het het mooist of meest interessant’ hangt dan ook af van jouw persoonlijke ideeën van reizen en vakantie. Zelf komen wij graag overal, maar voor 1 vakantie is dat nauwelijks haalbaar of je moet natuurlijk 2 maanden de tijd hebben. Dit blog gaat over de noordoosthoek van Sardinië, met als reden dat deze vanuit de reislustige zeilers en andere watersportliefhebbers erg interessant is.
Als we het hebben over die noordoosthoek dan kom je al gauw met namen als de Costa Smeralda en de Maddalena Archipel. Door sommige wordt het ook wel de goudkust genoemd oa ingegeven door het mondaine dorpje Porto Cervo waar in de zomermaanden de duurste jachten ter wereld liggen aangemeerd. Op de parkeerplaats in de haven staan een onwaarschijnlijke hoeveelheid Lamborghini’s, Ferrari’s en andere dure automerken geparkeerd.
Wat betreft het bekijken van jachten is dit dus de plek waar menig jachten-liefhebber zijn hart kan ophalen. Zoek je naar een grotere diversiteit van jachten en boten, ga dan naar de haven van Palau. Vaar jezelf met een jacht, dan kan je een haven als Palau misschien wat te groot vinden. In de baaien, waar de noordoosthoek rijk aan is, zijn diverse kleinere havens, zoals bij Santa Teresa di Gallura, Cannigione of Portisco. Uiteraard kun je ook op het hoofdeiland van de Maddelena Archipel je boot kwijt, al moet gezegd, dat er ook ideale ankerplaatsen zijn te vinden in de archipel.
In de “straat’ tussen Corsica en Sardinië worden regelmatige grote zeilregatta’s gevaren in allerlei klassen. Behalve het zeilen van grote en kleine jachten, kun je in deze hoek van Sardinië ook fantastisch wind- en kitesurfen. Het centrum hiervoor is Porto Pollo. Er staat hier heel vaak wind. Wil je zonder zeil surfen dan kun je terecht aan de noordkust, tussen Castelsardo en Santa Teresa di Gallura staan vaak goede golven om je surfboard eens te testen. Hier zijn juist weinig baaitjes, maar meer lange zandstranden. Andere watersporten zoals snorkelen en duiken kan overal in de rijke baaien van de oostkust tussen Santa Teresa di Gallura en Olbia. Vraag ter plekke naar mooie spots.
De bekendste stadjes in deze streek zijn La Maddalena, Palau, Arzachena, Cannigione, Porto Cervo, Santa Teresa di Gallura. Stuk voor stuk hebben zo hun eigen charme. Dat heb je wel uit het bovenstaande kunnen opmaken. Heb je de tijd en wil je nog wat verder vanaf de kust, dan zijn ook interessant CastelSardo aan de noordkust en Tempio Pausania, in het binnenland met in de nabijheid de Limbara als hoogste gebergte (1360) van noord Sardinië. De grootste stad Olbia kon ons niet echt bekoren.
Heel Sardinië kenmerkt zich door kleine archeologische en historische vindplaatsen. Isola dei Nuraghi wordt Sardinië ook vaak genoemd. Van deze kleine bouwwerken (kleine stenen torentjes) zijn er duizenden gebouwd op Sardinië. Een paar honderd zijn er nog te vinden en de moeite waard om te bezoeken. Ook dus in het achterland van de Costa Smeralda, oa nabij Arzachena, daar ligt ook een Tombe di Gigantica. Ook vind je Domus de Janas in dit gebied. Een uitgehouwen gat in een rots.
Over rotsen gesproken: de kust is bezaaid met grote rotsen. Vaak worden deze vernoemd naar dieren, zoals de Olifant (Roccia dell'Elefante) bij CastelSardo en de Beer (Capo d’Orso) bij Palau. Die laatste is ook wel een baken (weliswaar op de kust) in het gebied van de Maddalena Archipel. Hij torent hoog boven alles uit en is zeker een bezoekje waard.
Het heuvelachtige landschap is afwisselend ruig en bebost, maar hier en daar ook gecultiveerd, schapen en koeien kun je zien lopen en mooie hooirollen zien liggen. Niet onvermeld mag blijven de wijngaarden waar onder andere de fameuze Vermentino di Gallura wordt gebotteld.
Tot slot wil ik je graag wijzen op de mogelijkheid een dagje Bonifacio op Corsica te bezoeken. Dat kan natuurlijk met je eigen boot, er is daar een haven, maar je kunt ook met de veerboot vanuit Santa Teresa di Gallura oversteken. De oversteek duurt ongeveer 50 minuten en het opdoemen van de krijtrotsen is al een lust voor het oog, laat staan daar te wandelen en later te genieten van iets lekkers in de oude binnenstad op de krijtrotsen. De auto hoeft niet mee, je zult je geen moment vervelen: gegarandeerd!
Wilbert Geers
Sardinie-info.nl / Corsica-Info.nl