1. Athene - Athene
2. Athene - Nafplion
3. Nafplion - Athene
Dag 1 Nederland - Athene
Vanuit Nederland aankomen in Athene is voor velen een feest, voor sommigen een kleine cultuur omslag. Vanuit de lucht heb je een prachtig zicht op het grote Peloponnisos of Evia en vlakbij Athene ook op de eilanden Aegina, Salamis, Hydra en Kea. Je ziet de stad, de havens en ferries op het water. De vakantie is begonnen… Vanaf het vliegveld ben je in 45 minuten op de jachthaven Alimos Marina Kalamaki. Het wordt een dag om je verblijf voor de komende week gezellig en comfortabel in te richten: kennismaking met je medereizigers of de gezinnen uit flottieljes, kennismaking met schipper, flottieljeleider of de lokale verhuurder, inkopen doen en de bagage en boodschappen een plek aan boord geven. ’s Avonds lekker uit eten op het strand of in een gezellige straatje achter de haven. Voor wie nog energie over heeft, is de openluchtdisco in het hoogseizoen tot vroeg in de ochtend open. Voor alle anderen: oordopjes in (openluchtdisco(!)) en lekker in slaap wiegen aan boord.
Dag 2 Athene – Korfos (28 mijl)
De eerste dag steken we over naar de rust van de Peloponnisos. Een mooie tocht waarbij we Athene achter ons laten liggen, de scheepvaartroutes naar Pireas oversteken en dan zeilen tussen de eilanden Aegina, Lagouses en Angistri naar Korfos. Korfos is een klein, authentiek vissersdorpje dat op het einde van de middag niets dan rust uitstraalt. Restaurant eigenaar George helpt de jachten bij het aanleggen en zorgt ervoor dat we ’s avonds met uitzicht op zee genieten van Griekse voorgerechtjes, een groot bord vlees en vis en lokale wijn.
Dag 3 Korfos – Epidavros (11 mijl)
De eerste ochtend wakker worden in het Griekse eilandenrijk. Het is lastig kiezen: eerst een stuk zwemmen of snorkelen of een frappé op een terras en genieten van de ochtendzon of een Griekse yoghurt met vers fruit op het voordek? We hebben een korte tocht voor de boeg: vanmiddag willen we in Ephidhavros zijn. Met de taxi(bus) kun je hier naar het indrukwekkende gelijknamige theater, het best bewaarde amfitheater van Griekenland. Er zijn alternatieven: op het schiereiland bij Epidhavros vind je tussen de subtropische boomgaarden een klein amfitheater op een prachtige plek. En een stukje verder in de baai kun je snorkelend de ruïnes van een verzonken stad vinden!
Dag 4 Epidavros – Poros (22 mijl)
Vandaag zeilen we naar Poros, een stadje met winkeltjes, een vismarkt, taveernes, cafés en disco’s. We zeilen om het schiereiland Methana heen en hebben meerdere mogelijkheden om te ankeren voor een lunch of frisse duik in het blauwe water. Als je houdt van terrasjes, flaneren en Griekse taveernes ziet je goed op Poros! Het is niet groot, maar het is er echt gezellig. Je kunt een kleine klim maken naar de opvallende witte klokkentoren die boven het dorp uitsteekt of je archeologische hart ophalen bij het Heiligdom van Poseidon. En ‘s avonds bouwen we -voor wie daar zin in heeft- een feestje in één van de bars.
Dag 5 Poros – Hydra (14 mijl)
Van Poros naar Hydra is geen lange tocht. Je hebt de mogelijkheid om uit te slapen of juist de ochtend te gebruiken om meer te zien van het eiland. Door een smalle zeestraat zeilen we naar het zuiden richting Hydra. Het plaatsje Hydra heeft een kenmerkende haven waar de huizen als een amfitheater om de baai zijn gebouwd. Het is een populaire plek en wanneer we laat aanleggen, liggen we vaak in de “derde of vierde laag”. De sfeer is een tikkeltje mondain, met prachtige steegjes en achteraf taveernes. Vlakbij de haven is een stuk water afgezet met boeien: hier springen de durfals in het lage zonlicht van de hoge rotsen en de anderen dalen via een trap af om te spelen in de golven.
Dag 6 Hydra – Aegina (26 mijl)
Een lekker stuk zeilen. Afhankelijk van hoe je de dag indeelt, kunnen we onderweg stoppen in verschillende baaien: Mandraki, het kikkereiland, nisos Spathia, Russian Bay of nisos Moni. En ondertussen lekker zeilen, relaxen en zonnen aan boord! Aegina is een levendig stadje op het gelijknamige eiland. De oude haven met haar kade ligt er in de avondzon prachtig bij. Eén van de beste geheimen is de taveerne waar we al jarenlang eten. De eigenaar Petros heeft geen menu kaart, maar toont ons aan tafel zijn menu “live”. Iedere dag weer anders en altijd om te watertanden!
Dag 7 Aegina – Athene (18 mijl)
De ochtend zit weer vol keuzes: een toeristische bustrip, per scooter naar de tempel van Aphaia, slenteren door de straatjes op zoek naar lokale lekkernijen, of koffie drinken op één van de terrasjes? Als we met een groep jachten zijn, kunnen we vandaag de zeiltocht gebruiken om een wedstrijd te organiseren. Wie kan het snelst zeilen? Leuk en spannend. De afsluitende avond in Alimos Marina Kalamaki genieten we van het strand of vermaken ons in één van de bars.
Wanneer je de volgende dag later op de dag terugvliegt, heb je de mogelijkheid om ’s ochtends naar het oude centrum van Athene te gaan voor een bezoek aan de Akropolis. Een absolute aanrader!
Dag 1 Nederland – Athene
Vanuit Nederland aankomen in Athene is voor velen een feest, voor sommigen een kleine cultuur omslag. Vanuit de lucht heb je een prachtig zicht op het grote Peloponnisos of Evia en vlakbij Athene ook op de eilanden Aegina, Salamis, Hydra en Kea. Je ziet de stad, de havens en ferries op het water. De vakantie is begonnen… Met de bus gaan we naar de jachthaven Alimos Marina Kalamaki. Vandaag gebruiken we om de rest van de vakantie gezellig en comfortabel in te richten: kennismaken, het zeiljacht van binnen en buiten bekijken, inkopen doen, en de spullen een plek aan boord geven. ’s Avonds lekker uit eten op het strand of in een gezellig straatje achter de haven. En voor wie wil, kan in de openluchtdisco in het hoogseizoen tot in de vroege ochtend gedanst worden. Voor alle anderen: oordopjes in (openluchtdisco(!)) en lekker in slaap wiegen aan boord.
Dag 2 Athene – Aegina (18 mijl)
De eerste dag gebruiken we om naar de eilanden te gaan. Athene laten we vandaag achter ons en we steken de scheepvaartroutes naar Pireas over. Het eerste grote eiland dat we zien, is meteen Aegina. Onderweg is er alle tijd om te relaxen, te zonnen en veel te zeilen. Aegina is een levendig stadje op het gelijknamige eiland. De oude haven met haar kade ligt er in de avondzon prachtig bij. Eén van de beste geheimen is de taveerne waar we al jarenlang eten. De eigenaar Petros heeft geen menukaart, maar toont ons aan tafel zijn menu “live”. Iedere dag weer anders en altijd om te smullen!
Dag 3 Aegina – Poros (17 mijl)
De tweede ochtend wakker worden in het Griekse eilandenrijk. Na een heerlijk ontbijt met Griekse yoghurt, vers fruit, honing en muesli kun je het stadje verkennen, winkelen, op de kade genieten van de ochtendzon of een cultureel uitstapje maken naar de tempel van Aphaia, midden op het eiland. Vandaag zeilen we naar het kleine maar gezellige Poros, een stadje met een levendige boulevard en haven. We zeilen om het schiereiland Methana heen en kunnen op verschillende mooie plekken ankeren voor een lunch of frisse duik. Poros is fantastisch, zeker als je van terrasjes, flaneren, taveernes, cafés en dansen houdt. Het is niet groot, maar het is er echt gezellig. Je kunt hier ook de trapstraatjes naar boven klimmen naar de bekende witte klokkentoren staat of je archeologische hart ophalen bij het Heiligdom van Poseidon. En ‘s avonds bouwen we -voor wie wil- een feestje in één van de bars.
Dag 4 Poros – Hydra (14 mijl)
Je kan vanochtend invullen op jouw manier; juist lekker uitslapen, parasailen, het stadje of eiland verkennen. Van Poros naar Hydra is het namelijk een korte, maar mooie zeiltocht. Door een smalle zeestraat zeilen we naar het zuiden richting Hydra. Dit plaatsje ligt in een beschutte baai en heeft een kenmerkende haven; de huizen als een amfitheater om de baai zijn gebouwd. Het is een populaire plek en wanneer we laat aanleggen, liggen we vaak in de “derde of vierde laag”. De sfeer is een tikkeltje mondain, met prachtige steegjes, achteraf taveernes, visrestaurants, galeries en juweliers. En dat terwijl op dit autoloze eiland alles met ezeltjes wordt vervoerd
Dag 5 Hydra – Dhokos (8 mijl)
Ook deze ochtend alle tijd om nog wat te ontdekken op Hydra. Bezoek één van de vele prachtige kloosters of galeries. We kopen vlees, calamares en andere lekkere vis in om op Dhokos te barbecueën. De tocht door de “straat van Hydra” naar dit eiland gaat eigenlijk altijd gepaard met lekkere zeilwind. Dhokos is een klein eiland, nauwelijks bewoond, met alleen een baai en een strand, dat we helemaal voor onszelf hebben. Een mooie avond onder de sterren. Lekker eten en ’s nachts zwemmen.
Dag 6 Dhokos – Spetses (12 mijl)
Vandaag zeilen we naar Spetses. Het is een korte afstand, dus voldoende tijd om onderweg te zwemmen of te snorkelen. Wanneer je een cursus volgt, vaar je vaak wel op tijd uit. Je kunt zo'n ochtend dan goed gebruiken om bijvoorbeeld in het plaatsje Ermioni de havenmanoeuvres te oefenen. En voor flottielje schepen die hun tijd het liefst volledig zeilend doorkomen zijn er alternatieve “lussen” in iedere dagtocht te maken waardoor je meer ziet en langer kunt zeilen. In de middag komen we aan in de oude historische haven. Het is een stukje lopen naar het centrum, maar dat kan ook met de watertaxi of een paardenkoets… Aan de prachtige straatjes liggen veel leuke terrassen, pleintjes en winkeltjes. Wanneer je gaat eten in restaurant Orlof heb je de kans dat Willem-Alexander en Maxima aanschuiven. Je kan ook het eiland verkennen per fiets of scooter.
Dag 7 Spetses – Nafplion (26 mijl)
Een heerlijk stuk zeilen de Argolische Golf op. Afhankelijk van hoe je de dag indeelt, kunnen we onderweg voor ontbijt, lunch of een duik stoppen in verschillende baaien: Porto Kheli, de kippenbaai, nisos Korakonisia, nisos Ipsili, Ak Iria of de stranden bij Tolo. En ondertussen lekker zeilen, relaxen en zonnen aan boord! Nafplion heeft veel te bieden: de boulevard om te flaneren, veel mooie huizen en historische gebouwen, een prachtig centraal plein, chillen in lounge bars met natuurlijke zwembaden en andere leuke plekjes om te eten, dansen of een biertje te drinken. Vanuit Nafplion kun je met de bus in 20 minuten naar de opgravingen van de Koninklijke tombes in Mycene. In Nafplion vind je drie forten en twee musea: allemaal bekijken is wat veel, maar stuk voor stuk de moeite waard!
Wanneer de volgende dag je reis ophoudt, ga je met de bus vanuit Nafplion naar het vliegveld van Athene. Een rit van 2,5 á 3 uur met een overstap in Athene. Degene die twee weken hebben geboekt, genieten van een rustdag of liever gezegd: een dag zonder zeilen.
Dag 1 Nederland – Nafplion
Vanuit Nederland aankomen in Griekenland is voor velen een feest. Vanaf het vliegveld rijdt je per luxe bus in bijna drie uur naar de haven van Nafplion. Nafplion is één van de best bewaard gebleven Griekse steden; drie forten, twee Turkse moskeeën, monumentale panden, marmeren pleinen met mooie huizen en een prachtige boulevard. Er heerst een gezellige sfeer en er zijn voldoende plekjes om te eten, drinken of te dansen. Eén heerlijke stad om te beginnen. Vannacht slaap je aan boord, op het water, onder de sterren!
Dag 2 Nafplion – Astrous (11 mijl)
De eerste dag zeilen in de Argolische Golf: we zakken de kustlijn van de Peloponnisos af richting Astrous. We kunnen veel zeilen, maar er is ook voldoende tijd om een boekje te lezen of te zonnen aan boord. Als de wind goed is, kunnen we een extra lus zeilen naar de zandstranden bij Tolo (enige zandstranden in deze omgeving) en het eilandje dat daar vlak voor de kust ligt. Leuk om te snorkelen en als lunchplek. In de buurt van Astrous trekt de wind vaak aan. Hier kunnen we ook nog een paar extra slagen maken. Rond de haven vind je terrassen en restaurants. Je kunt goed zwemmen aan de buitenkant van de pier en bovenop de rots waartegen Astrous is gebouwd, staat een kasteel met mooi uitzicht op de Argolische Golf.
Dag 3 Astrous – Leonidhion (19 mijl)
Als we op tijd vertrekken, zijn we in de middag in Leonidhion. Dit is een onbedorven klein Grieks plaatsje: de ferry komt er wegens bezuinigingen niet meer en de haven, het strand en de terrasjes ademen een prettige rust. Op 30 minuten rijden, tegen een hoge, steile bergrug ligt een bijzonder mooi klein klooster. Van een afstand ziet het er spectaculair uit en lijkt tegen de rotsen aangeplakt. ’s Avonds kunnen we naar de plaatselijke discotheek om met de Grieken te dansen. Gegarandeerd feest!
Dag 4 Leonidhion – Ermioni (26 mijl)
We zeilen vandaag naar Ermioni. Afhankelijk van het tijdstip dat we uitvaren, kunnen we onderweg voor ontbijt, lunch of een snorkelstop in verschillende baaien voor anker gaan: Porto Kheli, de kippenbaai, baaien ten noorden van Spetses, Ay Nikolaos op Hydra of bij het eiland Dhokos. Allemaal prachtige plekjes met helder water! Eenmaal in Ermioni aangekomen, leggen we aan de kade aan om te genieten van een ankerbiertje met op de achtergrond het dorp dat op een heuvel is gebouwd en strak blauwe lucht… misschien vandaag met de Grieken een spelletje Tavli (een soort Back Gammon) spelen?
Dag 5 Ermioni - Russian Bay (21 mijl)
Het is een flinke tocht richting de Saronische Golf. Maar het is lekker zeilen met meestal goede wind rond het eiland Hydra! We kunnen de hele dag genieten van zeilen, zon, zee, zwemmen en relaxen… Afhankelijk van de wensen kunnen we kiezen uit een aantal opties: een terrasje pakken op de gezellige kades van Poros, de stilte en rust van een avondje aan boord voor een inni-mini eilandje in de Russian Bay of aanschuiven bij de barbecue van Dimitris (aanrader!) in de Love Bay, terwijl we overnachten in de Russian Bay.
Dag 6 Russian Bay - Perdika (11 mijl)
De te varen afstand is niet groot vandaag. We varen rond een uur of elf uit en gaan eerst langs Methana, het Griekse kuuroord waar zwavelhoudend water uit de rotsen komt. We nemen een bad, tussen de bejaarde Grieken, in het badhuis. Na de lunch gaan we richting Perdika. De laatste bestemming voor Athene. Onderweg komen we dolfijnen tegen! Perdika ligt op Aegina en is een leuk, klein dorp met een paar restaurantjes en koffietentjes aan de kade. De vissers verkopen je graag verse vis (voor nog een barbecue), maar wij laten dat deze keer over aan Claudia die er in haar restaurant iets heerlijks van maakt.
Dag 7 Perdika – Athene (21 mijl)
’s Ochtends hebben we nog even tijd: een frappé op het terras, een wandeling in de omgeving, de “Camera Obscura” bezoeken, zwemmen, of heel rustig wakker worden en genieten van een ontbijtje met vers fruit en Griekse yoghurt… Als we met een groep jachten zijn, kunnen we de laatste zeildag gebruiken voor een wedstrijdje: wie zeilt het snelst? Leuk en spannend. Tegen de avond zeilen we de jachthaven in Athene binnen. Na het eten blijven we misschien heel lang op het terras zitten of we belanden in één van de bars in de haven. Voor wie nog energie over heeft, gaat de openluchtdisco in het hoogseizoen tot in de late uurtjes door. Voor alle anderen: oordopjes in (openluchtdisco(!)) en lekker slapen.
Wanneer je de volgende dag later op de dag terugvliegt, kan je ’s ochtends het oude centrum van Athene bezichtigen en een bezoek brengen aan de Akropolis. Een absolute aanrader